Bio Joep Onderdelinden (1965)

acteur, cabaretier, presentator, regisseur

Al tijdens zijn studie aan de Toneelacademie Amsterdam begon Joep aan zijn loopbaan. Hij is verbonden geweest aan zeer veel uiteenlopende theater - en televisieproducties. Hij vertolkte vele hoofdrollen bij vaste theatergezelschappen zoals Het Zuidelijk Toneel, Ro-theater, NNT en Hollandia en in tientallen Nieuwe De La Mar/Bellevue- en Toneelschuurproducties.

Joep speelde de hoofdrol in de musicals Funny Girl, Willeke en Carlie (waar hij het idee voor leverde), Ja Zuster Nee Zuster (beste musical 2010 en nominatie Johan Kaart Prijs: beste comedyspeler van het seizoen) en HEMA de musical (waarbij hij tevens artistiek adviseur was).

De laatste jaren richt hij zich tevens op het schrijven en spelen van solovoorstellingen, die door de pers lovend werden ontvangen. Vanaf 1 november 2013 tot en met 21 mei 2014 toert Joep door het land met zijn nieuwste programma DUS...

Als solist wordt hij regelmatig gevraagd door grote orkesten en/of ensembles. Zo werkte hij o.a. samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Metropole Orkest, Holland Symfonia, Orkest de Volharding, het Mantangi kwartet, met musici van Het Concertgebouworkest en tweemaal met de wereldberoemde violiste Janine Jansen. Voor deze orkesten ontwikkelde hij eveneens meerdere malen educatieve projecten.

De afgelopen seizoenen is hij ook achter de schermen actief geweest als assistent-regisseur/acteercoach bij grote musicals zoals Fame, Grease, Footloose, Hairspray, Legally Blonde, The Producers en Flashdance en bij de speelfilm Ja Zuster Nee Zuster. Zelf regisseerde hij de mini-musical Alles of Iets.

Verder danste hij in drie moderne dansvoorstellingen, werkte hij met beeldend theatermaker Frans Malschaert en stond hij naast Paul de Leeuw in de cabaretvoorstelling Beste Maatjes.

Ook op televisie was hij te zien in vele programma's. Het meest bekend is zijn rol als Postbode Siemen in de VPRO-productie ZAAI. Daarnaast had hij rollen in series als Seth en Fiona (VARA) en De Jimmy Hopper Show (BNN) en speelt hij ieder jaar Luister Piet in Het Sinterklaasjournaal.

Joep is ook regelmatig als presentator actief, o.a. van de televisieprogramma's Tegen de Klok (NCRV), Mam, het begint! (VPRO), WVC (VPRO) en De dokter van Bart (BNN) en presentaties voor grote evenementen zoals CINEKID, IDFA, BUMA & het GSCF.